Sari la conținut

Maghiarul Laci, prietenul meu, îmi spunea, cu mândrie, că India spirituală se bazează tot pe UnGuru’ !!!!!

Și ce este un guru? Păi… o ființă care cumva, prin ce zice și ce face, prin ce transmite inspiră și, cumva, transformă pe cei cu care relaționează.
Gu înseamnă, literal, întuneric. Ru este lumina. Deci GuRu este cel care transfomă intunericul în lumină. Adică, penru mine guru este orice mă transformă, tot ce mă învață ceva. Poate fi un profesor, soția mea, vânzătorul de ziare, copilul meu, un nor, un râu, un câine… orice mă face să schimb ceva în mine. Să înțeleg lumea. Și pe mine.

Fiecare dintre noi suntem, la rândul nostru, învățători pentru cei din jurul nostru, în fel și chip. Un gest, un cuvânt, un gând poate fi o lecție.

Guru este un transformator, un alchimist. El schimbă, transformă ceva inferior în ceva superior.

‘Solve et Coagula’. ‘Dizolvă și încheagă’. Este motto-ul alchimiștilor. Al celor care căută creșterea, transformarea, mai ales pe cea spirituală.

Guru este un învățător. Îl pot numi maestru. Dar oricine ne poate fi maestru. La început este uterul mamei. Apoi educatoarea. Apoi învățătoarea. Apoi profesori. Mereu părinții. Poate mari maeștri, apoi. Și oricine sau orice ne învață ceva și mișcă ceva în ființa noastră.

Condiția de bază este să existe. Și să-și asume acest rol. Apoi să fie băgat în seamă, adcultat.

Din ce mi-a dictat Suria la câteva luni de viață, se pare că s-a prins și mi-a adus aminte că treaba mea este să fiu un prim pas al căutărilor căutătorilor. Un deschizător de uși, drumuri și cărări.
Așa s-a născut ‘Cele 7 Direcții’, o abordare dinamică și nelimitativă a privirii vieții.

Comments

comments